IFBB NORWAY

NBFF - NORGES BODYBUILDING- OG FITNESSFORBUND

The Norwegian Bodybuilding & Fitness Federation

Bli medlem i NKF's gruppe på Facebook her

 

Fitness kategorien ble introdusert for damer tidlig på 90-tallet. Første VM i Fitness ble gjennomført i 1996 som respons til den økende etterspørsel etter konkurranser for damer som foretrekker – i motsetning til kvinnelige kroppsbyggere – å utvikle en mindre muskuløs men likevel atletisk og estetisk tiltalende kropp som de ønsket å vise frem in bevegelse. Ved Fitness for damer vektlegges en symmetrisk og atletisk fysikk som vurderes av dommerne under 4 kvartvendinger. I tillegg vurderes utøverens atletisk evne ved at utøveren må utføre en dynamisk og tiltalende fitnessprogram til selvvalgt musikk og som varer i 90 sekunder. I utførelsen av fitnessprogrammet ser dommerne etter momenter som viser styrke, fleksibilitet, høyt tempo, eleganse og ynde samt være teknisk feilfritt. Det er lov å bruke props så lenge det har relevans for fitnessprogrammet.

 

Ettersom Fitness skal inneholde både fitness og kroppslige elementer, skal det også utføres 2 runder for å vurdere utøverens fysikk i tillegg til fitnessrundene. I runde 2 og 4 skal det utføres kvartvendinger der utøveren skal være iført bikini og høyhælet sko. Dommerne skal vurdere kroppens linjer, fasthet og utseende, og prosent av kroppsfett samt muskel tonus. Utøverens sceneopptreden i form av koordinering av bevegelser og eleganse skal også vurderes. Det har de siste årene i Norge ikke vært noen kvinnelige deltakere i Fitness med friprogram. Kvinnelige deltakere ønskes veldig gjerne.

 

Fitness for menn er en relativt ny gren som ligner fitness for damer i ramme og struktur bortsett fra at utøverens vekt er begrenset i forhold til høyde. Dette gjelder for alle 4 høydeklasser i denne kategorien: -170cm, -175cm, -180cm og +180cm (for vektbegrensninger se fullstendig regelverk for denne kategorien). Konkurransen består av 4 runder, med fitnessprogram i runde 1 og 3, samt kvartvendinger i runde 2 og 4. For kvartvendinger skal utøveren være iført korte bokser-shorts og dommerne skal vurdere utøverens totale atletisk fysikk. Fitness programmet skal inneholde momenter som viser utøverens styrke og fleksibilitet, samt andre bevegelser og/eller momenter som viser frem utøverens atletiske evner og sportslig utholdenhet. Utøveren skal tilstrebe en teknisk feilfritt fitnessprogram. Det er lov å bruke props så lenge det har relevans for fitnessprogrammet.

 

 

 

 

 

HOVEDSPONSOR: